NaukariSagar.com



UP Polytechnic JEECUP Papers 2021

(UP Join Entrance Examination JEECUP 2021)
Exam Name – UP Polytechnic Join Entrance Examination JEECUP 2021

UP Polytechnic Top 20 Important Question and Answers

Question 1: If the ratio of the second and third term in the expansion of (a + b)2 is equal to the ratio of the third and fourth term in the expansion of (a + b ) n+3, then the alue of n is equal to :

8
7
5
3
Answer: 3

Question 2: The equation of the line which is parallel to the straight line 3x + 4y – 7 = 0 and passing through (1,2) is :

3x + 4y = 11
3x+4y+11= 0
4x-3y+2=0
3x+4y+7=0

Question 3: A dice is thrown then the probability that the sum of the number is 1 or 6 is:

1/5
1/3
2/5
3/4
Answer: 2

Question 4: The sum of 20 terms of the series 1 + 4 + 7 + 10 +….is:

290
490
590
none of these
Answer: 3

Question 5: Which is correct for inside charged sphere?

E ≠ 0, V = 0
E=0, V= 0
E≠0, V≠0
E=0, V = 0
Answer: 2

Question 6: The function of a grid in a triode is :

to increase plate voltage
to decrease plate voltage
reduce the effect of space charge
None
Answer: 1

Question7: The wavelengths associated with photons and electron are same, the ratio of their momentum will be:

1: 1
2: 1
1: 4
3: 2
Answer: 1

Question8: Of which the velocity is equal to light velocity:

Cathode ray
X-rays
positive ray
all
Answer: 2

Question9: If the pressure of a gas is doubled at constant temperature, then the velocity of Sound in the gas becomes:

unchanged
√2 times
half
double
Answer: 1

Question10: Which quantity doesn’t remain constant in simple harmonic motion:

Period
velocity
frequency
amplitude
Answer: 2



Question11: The momentum correction factor (β) for the viscous flow through a circular pipe is

25
33
50
66
00
Answer: 2

Question12: A piezometer opening in pipes measures

velocity head
static pressure
total pressure
negative static pressure.
Answer: 2

Question13: An independent mass of a fluid does not posses

elevation energy
kinetic energy
pressure energy
none of these.
Answer: 3

Question14: A short tube mouthpiece will not run full at its outlet if the head under which the orifice works, is

less than 12.2 m of the water
more than 12.2 m of the water
equal of 12.2 m of water
none of these.
Answer: 2

Question15: Hydrostatic pressure on a dam depends upon its

length
depth
shape
material
both (2) and (3)
Answer: 5

Question16: When two layers of a fluid separated by dy move over the other with a difference of velocity dv, causes a shearing stress , where μ is known as

coefficient of viscosity
absolute viscosity
dynamic viscosity
viscosity
all the above.
Answer: 5

Question17: A pipe of 0.1 m2 cross sectional area suddenly enlarges to 0.3 m2 cross-sectional area. If the discharge of the pipe is 0.3 m3 /sec, the head loss is

2/g m of water
g/2 m of water
1g m of water
g m of water.
Answer: 1

Question18: Maximum efficiency of transmission of power through a pipe, is

25%
3%
50%
67%.
Answer: 4

Question19: An ideal flow of a liquid obeys

Continuity equation
Newton’s law of viscosity
Newton’s second law of motion
dynamic viscosity law,
Answer: 1

Question 20: Reynold number is the ratio of initial force and

viscosity
elasticity
gravitational force
surface tension.
Answer: 1



Download Year wise Papers Paper 1 | Paper 2 | Paper 3 | Paper 4 | Paper 5
Paper 6 | Paper 7 | Paper 8 | Paper 9 | Mock Test
Download Admit Card Click Here
Download Result Click Here
Download Answer Key Click Here
Download Notification Click Here
Official Website Click Here
Follow Us Click Here


« »